Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Veiling #634

6 oktober 2016 | 13:00 - 18:00

Met gepaste trots kondigt Van Dieten Postzegelveilingen de veiling aan van de collectie Japanse bezetting van Nederlands-Indië 1942-1945 en de Republiek Indonesië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog 1945-1949 van Prof. Dr. Mardjohan Hardjasudarma. Het is een collectie van uitzonderlijke allure, opgebouwd in tientallen jaren van intensief zoeken en kopen op veel binnen- en buitenlandse veilingen, niet in de laatste plaats bij Van Dieten. De laatste grote veilingen van dit bijzondere verzamelgebied waren die van de collecties Mattern (veiling 565, 1997) en Hiegentlich (veilingen 590-592, 2003). Nu komt dus in de speciale veiling 634 de indrukwekkende collectie Hardjasudarma onder de hamer.

Hoewel de verzamelgebieden Japanse bezetting en Republiek apart lijken, lopen zij zowel historisch als filatelistisch in elkaar over. Immers, poststempels, (opdruk)zegels, postwaardestukken en formulieren uit Japanse tijd zijn door de Republikeinse posterijen al dan niet met aanpassingen in poststempels en extra opdrukken op postwaarden gewoon door gebruikt. Deze periode kenmerkt zich ook door veel menselijke ellende. Posthistorische getuigen zijn de briefkaarten uit interneringskampen, zowel onder de Japanse laars (‘3½ jaar gratis kost en inwoning’) als tijdens de turbulente jaren daarna.

Al deze facetten van de Nederlands-Indische / Indonesische geschiedenis uit de jaren 1942-1949 zijn ruim vertegenwoordigd in de collectie Hardjasudarma. Hoewel de collectie ook enige losse postzegels bevat, ongebruikt, afgeweekt of nog op knipsel, ligt de nadruk op de postale geschiedenis. Immers, meer nog dan losse postzegels illustreren enveloppen, briefkaarten, postale formulieren, kamppost, poststempels, data, censuurkenmerken en verzendingswegen de historie van deze moeilijke, doch boeiende periode het duidelijkst. Veel van deze poststukken hebben een bijzondere historische betekenis. Ooit is dit verzamelgebied ook wel omschreven als ‘emotionele filatelie’.

Bent u verzamelaar van dit fascinerende gebied? Dan biedt deze veiling u een unieke gelegenheid bijzondere en zeldzame stukken aan te kopen. Of u nu geïnteresseerd bent in bijvoorbeeld opdrukken, poststempels, censuurstroken en stempels, frankeringen, kamppost of een combinatie van al deze filatelistische delicatessen, u vindt het allemaal overzichtelijk gepresenteerd in 630 kavels.

En vindt u het niet leuk om bij uw geëxposeerde collectie belangstellende kijkers tegen elkaar te horen zeggen: ‘Kijk hier eens. Dit zeldzame stuk komt uit de collectie Hardjasudarma.’?

Het Van Dieten Team

 

Gegevens

Datum:
6 oktober 2016
Tijd:
13:00 - 18:00

Organisator

Van Dieten Postzegelveilingen B.V.
Telefoon:
0475 56 35 00
E-mail:
info@vandieten.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Theaterhotel de Oranjerie
Kloosterwandplein 12
Roermond, 6041 JA Nederland
+ Google Maps

Gegevens

Datum:
6 oktober 2016
Tijd:
13:00 - 18:00

Organisator

Van Dieten Postzegelveilingen B.V.
Telefoon:
0475 56 35 00
E-mail:
info@vandieten.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Theaterhotel de Oranjerie
Kloosterwandplein 12
Roermond, 6041 JA Nederland
+ Google Maps